Babatáplálás


A babatorta kapcsán megint eszembe jutott néhány dolog, amivel esetleg segíthetek. Én meglehetősen kényes vagyok arra, hogy mit eszik a gyerekem. Sokan csak legyintenek, hogy " ugyan már, mi is felnőttünk feles tejen..." , de én azt gondolom, hogy egyrészt ha régebben az alábbiakat tudták és alkalmazták volna, most talán kevesebb lenne az allergiás, másrészt annyi káros dolog, amennyi most károsítja csemetéinket, régen nem volt, így legalább arra figyeljünk oda, amit befolyásolni tudunk. (Levegőt venni ugyanis akkoris muszáj, ha vágni lehet a szmogot...)

Szóval én nagyon fontosnak tarom 6 hónapos korig a CSAK szoptatást. Elcsépelt, tudom, ma már mindenhol ezt hangoztatják, mégis látok anyukákat, akik "egy pici husileves nem árthat" felkiáltással jóval korábban etetnek mindenfélét babáikkal. Ez tudomásom szerint két okból rossz:


1. Egy csecsemő bélflórája még nem olyan, mint egy felnőtté. Nehéz ,vagy akár lehetetlen neki feldolgozni az anyatejen kívül mást. Ki kell várni, amíg alkalmas lesz rá. Védőnők és gyerekorvosok sokszor kérdés nélkül is tudják, ha egy baba hamarabb kap például tejtermékeket, mert ugrásszerűen megnő a légúti megbetegedések száma az ilyen babáknál. (Tudom, első hallásra furcsa, hogy mi köze a tejnek a náthához, de mivel az egyik legfőbb allergén, bizony az immunrendszerhez sok köze van... ami még ki sem fejlődött rendesen... erre kap egy kis tejet...ezek után hogy várhatjuk el, hogy még bacikat és vírosokat is észrevétlenül legyőzzön?)


De persze ami nem allergizál, az is komolyan megterheli a kis szervezetet, ha még nincs rá felkészülve.


De már látom is magam előtt a leendő megjegyzéseket: "én már ennyi meg ennyi idősen adtam ezt meg ezt és semmi baja a gyerekemnek..." Persze, mindenkinek lelke rajta, meg nem is vagyunk egyformák, de szerintem egy kis óvatosság nem kerül semmibe.


2. Minél több "egyebet" eszik a baba, annál kevesebbet szopik. Ennek következtében egyre kevesebb lesz a tejci. Aztán egyszercsak elfogy, pedig még kellene... A szoptatási tanácsadók szerint az igény szerinti szoptatás igenis azt jelenti, hogy minden nyikkra cicire rakjuk a babát. Ez nem kényeztetés! Az is rendben van, ha nem is eszik, csak cuminak használja. Ettől lesz több a tejci:)


Én többek között a helyes táplálkozásnak (és a sok cicizésnek :)) tulajdonítom, hogy a fiam eddigi élete 11 hónapja alatt mégcsak náthás sem volt soha.

Na, mivel ezt jó hosszú lére eresztettem, folytatása legközelebb.

Könyvajánló

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szivet melengető a kép a kutya és kisgyerek együttese. Látszik a kiegyensúlyozottság a kicsin is és a kutyuson is. Boldogság egészség sugárzik a képről, öröm nézni. Meglátogatom az oldalt máskor is.Üzenem az anyukának: gratulálok!

Névtelen írta...

Öröm látni, ahogy a víz birodalmát is birtokba veszi kis Trónörökös!
Gratulálok a bátor Anyukának!!
A foto rendkívüli, de hiányolom az oldalról Ginot, mivel ő is nagyon fotogén!