Babatáplálás 2.




Visszatérek a babatáplálás témára. Odáig eljutottam a múltkor, hogy Dani 6 hónapos korig csak szopizott. Ezután az első étel, amit megkóstolt a reszelt alma volt. Azt mondják az "okosok", eleinte elég a babának egy-két kiskanál szilárd étel (sőt, van, aki még óvatosabb és először a gyümölcsnek csak a levét ajánlja) és akár két hónapba is beletelhet, mire rendes adagot megeszik egy főzelékből, vagy gyümölcsből. Hát ez nálunk nem így lett. Danimanónak, "szegénynek nincs étvágya" ;) , nem lehetett neki egy-két kanállal adni, mert követelte a többit! Az alma után jött sorba a krumpli, sárgarépa, barack, cékla, banán, rizs (jól szétfőzve), minden ízlett! Pedig se sót, se bármi más fűszert nem tettem bele, mert fontosnak tartom, hogy először ismerje és szeresse meg az ételek valódi ízét. Meg persze az sem baj, ha megszokja, hogy nem fűszerezi agyon az ételeit, egészségesebb nélküle. Aztán kijöttek az első fogacskák, és jöttek az első darabos krumpli, répa szeletek, nasinak meg kölesgolyót kapott. Ezek is mind nagyon finomak voltak. A gluténtartalmú gabonaféléket 6 hónapos kortól javasolják (korábban akkor sem, ha hamarabb kezdenek hozzátáplálni, mert komoly allergén), de én úgy gondoltam, épp elég a kis szervezetének feldolgozni az új ételek okozta vadonatúj élményeket, nem terhelem még őt ilyesmivel. Husit is később a javasoltnál, csak kb. 7 és fél hónaposan evett először. Mondanom sem kell, hogy ízlett. Csirkemell, pulyka, eleinte ennyit elégnek gondoltam. Ekkor már egy nap kétszer evett szilárdat, ebből csak az egyik volt husis, az sem minden nap. A kiflivég és egyéb gluténtartalmú étel nálunk 9 hónapos kora körül lett sláger, azóta viszont ez az egyik kedvenc. Kenyérhéj, kifli, zsemle jöhet bármikor, és most már eszik k betűseket is, nagyon bejött a karfiol, karalábé, szerencsére nincs tőle semmi gond. A javaslat szerint tejet és tojást csak 1 éves kora után kaphat, de 8-9 hónaposan a savanyított tejtermékek már mehetnek. Hát én ezzel is várok. Végülis még szopizik, tehát szüksége nincs rá. Ráérünk és legalább nagy valószínűséggel sikerül megelőzni egy-két allergiát. Most, 11 hónaposan az ebéd és a vacsi szilárd, a reggeli , tízórai, uzsonna még a cici, de azért már napközben is többször "nasizunk" gyümölcsöt, kiflit, mikor mit. Cukrot soha semmibe nem teszek neki. Tejbepapit viszont szoktam csinálni rizstejből, ez alapvetően édeskés ízű, így nem kell édesíteni, és nagyon ízlik Danimanónak. (Na persze, mi az, ami nem ízlik? ;) )


Ide kell raknom egy képet, amint az unokatesóval közösen kifliznek, és mivel egy kedves névtelen hozzászóló hiányolta Ginot, azt is megmutatom, hogy őt Alex is nagyon szereti :)

Könyvajánló

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Örülök az újabb fényképnek és várom az újabbakat is. A képekből egyébként ugyanaz a meghitt kiegyensúlyozottság sugárzik, mint az írás soraiból. Szeretek az oldalon időzni, többek között emiatt is. De az egész blog igényes, sikerült alkotás. Gratulálok az alkotónak.

Névtelen írta...

Nagyon édesek ezek a fényképek. Lehet látni hogy milyen boldogok.